Finn din plass i naturen
Sporløs ferdsel
Sporløs ferdsel

Sporløs ferdsel

Når du ferdes i naturen skal du ikke etterlate annet enn ditt eget fotavtrykk. Her har vi skrevet kort om hva sporløs ferdsel er, hvorfor det er viktig og hva du bør huske på når du skal ut på tur. Sporløs ferdsel handler om å ikke etterlate deg noe i naturen som ikke hører til der. Du skal heller ikke ta med deg noe fra naturen eller gjøre skade på den. 

Å verne om og ta vare på naturen er viktig fordi vi pliktes å ta hensyn til bønder, grunneiere og andre brukere. Allemannsretten gir oss mange muligheter, men det følger også en plikt. Dette er plikten om å ferdes sporløst i naturen og etterlate den slik vi fant den, også kalt «allemannsplikten».

Hva kan du gjøre for å ferdes sporløst?

–   Sørge for at du alltid har mulighet til å ta med deg avfallet ditt. Ha alltid en liten rull med søppelposer i sekken. Kanskje også en krok eller stropp for å kunne feste en full pose utenpå sekken.

–   Ha med deg en liten spade, slik at du kan grave ned biologisk avfall. Ta med deg det du kan, ingen ønsker å gå på en tursti full av epleskrotter og bananskall. Og ingen ønsker å slå opp telt i et område fullt av dopapir.

–   Ha med deg eget grillspyd, så du ikke kutter grener av friske trær.

–   Ta med bestikk og servise som kan vaskes og tørkes av, da blir det mindre avfall å bære med seg.

–   Ikke røsk opp planter ved roten.

–   Ta med deg rusk og rask etter andre.

Tenk på de som kommer etter deg og forlat plassen like fin som før.