Finn din plass i naturen
Hva er et godt telt?
Hva er et godt telt?

Hva er et godt telt?

I Turistforeningens årbok for 2021 hevder eventyrer Trond Aas at det ikke har skjedd stort på teltfronten siden tunnelteltet kom i 1970. Det kan så være, men det er likevel noen ting som er verdt å ta hensyn til når du skal velge telt.

Karen Louise Åmli

Vi har tatt en prat med Karen Louise Åmli (@ut_fluenser på Instagram) om hva som kjennetegner et godt telt. Åmli overnatter så ofte hun kan og vet godt hva hun ser etter når hun skal velge telt.

-Det er viktig at teltet er av god kvalitet. Det er hverken miljøvennlig eller særlig gøy å måtte kaste teltet et noen få gangers bruk. Man skal rekke å få mange gode minner med teltet sitt! 

En kjent problemstilling med telt er balansen mellom vekt, pris og størrelse. Det er en ligning som ofte ikke går helt opp. Et rimelig telt er ofte lite og tungt, mens et stort telt som veier lite må du regne med å betale mer for. Et godt råd når du skal kjøpe telt er å begynne med å tenke gjennom hva du skal bruke teltet til. Er det et helårs ekspedisjonstelt, eller først og fremst overnatting på grønne gressletter sommerstid? Er det kun til deg selv og partneren din, eller skal hele slekta få plass i ett telt? 

-Det er viktig at teltet ikke er for tungt, men samtidig må det være solid nok til det det skal brukes til, sier Åmli. Jeg er ellers glad i at det er høyt under taket i teltet så jeg slipper å krype rundt. Spesielt på dager med dårlig vær og mange timer i teltet kan det bli slitsomt å krabbe rundt der inne. 

Det finnes mange telt der ute. Derfor kan det lønne seg å undersøke før du kjøper.

I den siste utgaven av Turistforeningens årbok kan man lese om tunnelteltets historie og kvaliteter. Denne telttypen egner seg godt til mer krevende turer der du må ta høyde for vind og vær. Tunnelteltene er generelt lettere enn alternativet kuppeltelt. Dersom de fleste teltturene skjer om våren, sommeren eller høsten kan du trygt kikke etter kuppeltelt også. 

-Kuppeltelt er genialt når man ikke finner stor nok plass for plugger i alle retninger, sier Åmli. Det er dessuten raskt å sette opp når man ikke trenger å bardunere teltet på finværsturer. Jeg er også glad i telt med to innganger. Da slipper jeg å krabbe over de andre på vei ut for å ta fine bilder av soloppgangen grytidlige morgener!

Når du har funnet drømmeteltet ditt kan det lønne seg å følge med på prisjakt.no for å finne gode tilbud. Sjekk også Finn.no om du finner pent brukte varianter av det du leter etter. Ønsker du å prøve teltet først kan du sjekke appen Hygglo som formidler utlån av turutstyr, nykomlingen Pinsj eller en av de mange andre utlånsordningene som finnes landet rundt.