Finn din plass i naturen
Fremtidens villmarking
Fremtidens villmarking

Fremtidens villmarking

Dagens ungdom er opptatt av gode naturopplevelser, frihet og sporløs ferdsel. En av dem er Martin Bjørnestad – historiens første vinner av Årets villmarking jr.

Frihet

-Mamma og pappa har alltid tatt meg med på turer i skogen, men det er først de 3-4 siste årene det har tatt seg veldig opp. Jeg begynte å gå turer sammen med en kompis, vi overnattet, brant bål og fant på mye gøy. Da fant jeg ut at dette friluftslivet er jo det beste på jord! Det å være ute sammen med venner og kose seg rundt bålet i frisk luft – det blir ikke bedre enn det.

Martins oppdagelse av friluftslivet er i tråd med utviklingen hos barn og unge skal vi tro en undersøkelse gjort av Norsk Friluftsliv i 2020. Blant unge i alderen 6 til 15 år har 69 prosent vært på lengre fotturer i 2020. Det er en oppgang på 14 prosent fra 2013.

Årets villmarking jr

-Det er godt å komme bort fra hverdagens plikter og mas, sier Martin. -Jeg tror det er den følelsen av å slippe unna stresset som gjør friluftsliv bra for folk flest. Det å kun ha et bål å tenke på i stedet for prøver, jobb, økonomi, osv. er en god ting. Skogen og den friske lufta klarner hodet på en egen måte.

Inspirerer unge

Gjennom sin Instagram-konto @ude.liv får vi følge med på hvordan naturen oppleves for en tenåring fra Sørlandet. Martin ønsker å inspirere andre unge til å komme seg ut og ta del i de samme opplevelsene som ham selv.

-Jeg tenkte at de unge kanskje ville høre mer etter når en ung snakket enn når de voksne kommer med sine tips, sier Martin. 

Og det kan se ut som om flere er enige med ham i akkurat det. I 2021 fikk Martin seg en overraskelse da han var med familien på villmarksmessen Høyt og Vilt på Eikerapen i Agder. Uten at han visste om det hadde juryen for Årets villmarking opprettet en egen pris for den yngre garde – Årets villmarking jr.

-Da juryen las opp begrunnelsen begynte jeg å skjelve. Det de sa lignet mer og mer på meg og da de til slutt ropte opp navnet mitt ble jeg helt satt ut, husker Martin. -Det er noe av det kuleste jeg har opplevd. Jeg fikk komme opp på scenen sammen med idolet mitt, Lars Monsen, og jeg fikk både prate med ham og autograf. Det er en opplevelse jeg tar med meg og kommer til å leve lenge på.

Ta vare

Martin sover ofte utendørs og har flere uteovernattinger enn gjennomsnittstenåringen. 

-Jeg liker godt de spesielle opplevelsene man får ute. Selv om det ikke alltid er like behagelig så gir en overnattingstur ute alltid gode opplevelser som er fantastisk gøye å tenke tilbake på. Det er noe eget med å ligge under åpen himmel i soveposen og se på stjerneskuddene fyke forbi.

For en som er glad i naturen blir det også viktig å ta vare på den. Martin er en forkjemper for sporløs ferdsel og brenner for at naturen skal bevares.

-Jeg tenker at folk burde være snillere med naturen, sier Martin. -Bruk de bålplassene som er der fra før, ikke hugg ned friske trær til ved, og la bålet brenne helt opp i stedet for å slukke halvbrente kubber. Da ser det mye finere ut. En god regel er at plassen du forlater skal se like fin ut som den var når du kom.